Prohlášení ČSSD v České Lípě k situaci po komunálních volbách

02.11.2010 20:36

ČSSD v České Lípě je znepokojena průběhem vyjednávání o spolupráci politických stran a subjektů, které získaly v komunálních volbách mandáty. ODS odmítla výzvu ČSSD ke společnému jednání o hledání programových průniků vedoucích k možné spolupráci. V posledních dnech se šíří informace o tom, že získala na svou stranu jednotlivé členy ČSSD.

Nově zvolení zastupitelé ČSSD jednotně prohlašují:

• Případná individuální jednání nevnesla rozkol do jednotného názoru strany na další postup vedoucí ke zúročení volebního vítězství.
  • Zásadně odmítáme tyto pokusy o narušení důvěryhodnosti ČSSD jak v očích veřejnosti, tak zejména u potencionálních spolupracujících partnerů.
  • Takový boj je nekorektní a musí být signálem i pro ostatní subjekty s mandátem.

V komunálních volbách dali voliči v České Lípě největší počet hlasů ČSSD (25,29 %). ODS propadla z 35,34 % hlasů v roce 2006 na nynějších 19,67 %.  To je jasný signál toho, že ti, kdo v České Lípě využili své volební právo, vyjádřili nespokojenost s dosavadní vládou ODS a vyslovili se pro změnu.

Níže vyjádření jednotlivých zastupitelů za ČSSD.

Romana Žatecká, kandidátka ČSSD na starostku města:

Na zdvořilostní schůzce s paní starostkou zazněla mezi řečí nabídka, kterou jsem odmítla. Pominu-li, že byla nedůstojná, byla učiněna pouze mně jako jednotlivci. Zaprodat se odmítám, je to pro mne z morálního hlediska nepřijatelné. ČSSD voličům slíbila změnu, což plně respektuji ve všech jednáních i já.

Voliči v České Lípě nepodrželi ODS tak silně jako v minulosti, dali najevo nespokojenost. Čekala jsem sebereflexi. I personální očistu jako odpověď na volební výsledek. Místo toho ale zesiluje boj o moc za každou cenu – za cenu pomluv, nabourávání důvěry, hledání přeběhlíků. Při volbě vedení města na prvním jednání zastupitelstva musí každý, kdo získal pro volební období 2010-2014 mandát, zodpovědně zvážit, na kterou stranu se přikloní.

Jaromír Štrumfa:

Nikým jsem nebyl osloven. A protože jsem byl zvolen za ČSSD, je pro mne jedinou prioritou zvolený tým vedený Mgr. Žateckou.

Petr Máška:

Karel Bubeník:

Jsem sociální demokrat a plně podporuji stávající vyjednávání a změnu.

Martin Hájek:

Nikdo mne osobně neoslovil. Žádnou nabídku týkající se možné spolupráce a podpory jsem nedostal. Byl jsem občany zvolen zastupitelem za ČSSD a budu postupovat a pracovat výhradně v zájmu této strany. Chceme nový styl práce, ne staré praktiky.

Jaroslav Ulbrich:

Nebyl jsem osloven nikým z jiných stran, které mají mandáty v novém zastupitelstvu. Pokud by ke mně přišla jakákoli nabídka z jiné strany, nepadne na úrodnou půdu. Snahy ODS o „setrvání“ na radnici považuji vzhledem k volebnímu výsledku za nehorázné. Při volbě starosty a rady města budu samozřejmě hlasovat pro naše kandidáty.

Jana Rychtaříková:

Patřím mezi nováčky v zastupitelstvu města, kandidovala jsem za ČSSD a zároveň pro tuto stranu již sedm let pracuji. To je myslím jasný signál, čí zájmy budu hájit. Zřejmě proto patřím mezi ty zastupitele, které ODS „zatím“ neoslovila. Lidé v České Lípě ale hlasovali pro změnu, kterou jim ODS není schopna nabídnout. Každá snaha o manipulaci s mým přesvědčením je pro mne nepřijatelná, podobné mocenské praktiky mne osobně urážejí.

V České Lípě dne 2. listopadu 2010

Město Česká Lípa
Nám. TGM čp. 1
470 01 Česká Lípa

© 2010 Všechna práva vyhrazena.